Quantcast
Channel: Kehoeetikon terveysvinkit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Miksi Kehoälyn harjoittelu vahvistaa niin voimakkaasti hermostoa?

$
0
0

Monet mielen ongelmat voidaan ratkaista hermoston tasolla. Hyvät positiivisen tunteet, kuten ilon ja turvallisuuden tunne, onnistumisen tunne, sekä kiitollisuuden ja onnellisuuden tunne vahvistavat hermostoa. Kehoälyn harjoittelu tuottaa näitä kaikkia tunteita ja vahvistaa myös ihmisen älykkyyspotentiaalin toteutumista. Perustarpeena turvallisuuden tunne on erityisen vahva. Kehoälyn harjoittelun avulla hermostoa säätelemällä ja rauhoittamalla voimme vahvistaa sisäisen turvan kokemusta. Esimerkiksi interoseptio eli elimistön sisäisten tilojen aistiminen on Kehoälyn ainutlaatuista ydinsubstanssia ja se liittyy hermostoon oleellisesti. Kehoälyn interoseptiolla on vahva yhteys sisäiseen turvaan. Kehoälyn tiedon mukaan ”keho on mieltä vahvempi” kun Kehoälyn harjoittelun ansiosta kehon rauhoittuessa myös mieli rauhoittuu. 

Toisinaan Kehoälyn harjoituksissa tapaan ihmisiä, joiden mielestä Kehoälyn harjoittelun pitäisi olla yksinkertaista, harjoitusten vähäisiä ja ääriyksinkertaisia, ja ei ainakaan niin monipuolista ja runsasta kuin Kehoälyn harjoittelussa nyt on. Heille bisnesgurujen ja helppoheikkien sanonta ”keep it simple” on ulkoa opittu uskomus, joka luulotellusti ”tuo taivaspaikan tai nirvanan”. Tiede ja sen parhaat tutkimukset ovat kuitenkin vahvasti tuota ”simppelöintiä” ihailevaa uskomusta vastaan. Kehoälyn harjoitusperinteessä arvostetaan hyvästä syystä Kehoälyn hermoston vahvistavien harjoitusten runsautta. 

Hermoston vahvistaminen Kehoälyn runsaiden harjoitusten kautta vahvistaa myös elämän monipuolisuuden ja mielekkyyden kokemusta. Siihen liittyy mm. Kehoälyn neljä kykyä, joista tässä alla oleva video kertoo.




Hermoston pysyvä vahvistaminen on aina hidasta. Kuitenkin on olemassa useita Kehoälyn harjoituksia, joilla voi voimistaa hermostoa selvästi nopeammin kuin tavallisella terveysliikunnalla, joogalla, ”aivojumpalla” tai meditaatiolla. Esimerkiksi NSB Form toimii hyvin nopeasti ja sitä on helppo tehdä lähes missä olosuhteissa tahansa, ilman erityisvarusteita tai ”jumppasalia”. Hermoston tasapainotus liikesarja eli NSB Form on myös nopea tehdä, sillä se kestää vain 5-10 min. Myös sen oppiminen on nopeaa ja sitä voi tehdä, vaikka hermosto olisi heikossakin tilassa. Ja NSB Form toimii käytännössä aina. 

Kehoälyn teorian kuten tieteenkin mukaan hermoston vahvistamisen ja tasapainottamisen kannalta monipuolisuus ja ”uudet haasteet” ovat pääsääntöisin aina eduksi. Niitä on kuitenkin hyvä (tietysti) opetella Kehoälyn Lempeän harjoittelutavan mukaisesti. Sen vuoksi Kehoälyn harjoittelu jatkuvasti kehittyvänä taitona sopii erinomaisesti hermoston vahvistamiseen. Alla olevassa kuvassa yli 50-vuotias Kehoälyn mestari Tapio Sippoin tekee 30 sek. takavaaka nimistä harjoitetta. Tapio ei ole kilpavoimistelija vaan harjoittelee lempeää Kehoälyä aktiivisesti ja säännöllisesti ja siksi hän pystyy tekemään turvallisesti ja leppoisasti takavaakaa. (HUOM! Emme tietenkään suosittele takavaakaa tavallisille keski-ikäisille ilman muutaman vuoden aktiivista Kehoälyn harjoittelua).

 

Kehoäly on hyvin runsas ja monipuolinen harjoitusperinne, jossa keskitytään ihmisen fyysisen terveyden ja mielen tasapainon ylläpitoon. Hermoston kunto on terveyden kannalta oleellinen asia. Käytännössä kaikki Kehoälyn harjoittelu etenee aikaisemmin opitun alkeis- ja perustaitojen pohjalle ja kaikista harjoitteista löytyy aloittelijan muoto, perustason versio, Kehoälyn edistyneille harjoittelijoille opetettavat versiot, sekä Kehoälyn mestaritason versiot ja sovellukset. (Tämä koskee Kehoälyn kaikkia harjoituksia; kaikki liikesarjat, syvärentoutus, syvävenyttely, dynaamiset elinvoimaharjoitukset, liikemeditaatio, nopeusvoimaharjoittelu, meridiaanivenyttely, kimmoisuusharjoittelu, Vital Walk Kombo, liikkuvuusharjoittelu, hermoston vahvistusharjoitukset ja Terveysmeditaatio) Kehoälyn alkeet on helppo oppia suhteellisen nopeasti ja Kehoälyn mestaritason asioissa riittää oppimista vähintään kymmeneksi vuodeksi. 

Hermoston vahvistaminen ja hermoston terveyden ylläpito on pitkäjännitteistä toimintaa. Alusta alkaen Kehoälyn harjoittelu on kivaa ja mitä pitemmälle olet edennyt Kehoälyn harjoittelussa, sitä vahvemmin se innostaa. Asia ei siis ole yksioikoinen, eikä satunnainen Kehoälyn harjoittelu tee ihmeitä, vaan oleellista on säännöllinen harjoittelu. Kukaan toinen ei voi ihmistä auttaa, vaan halu ja tarve voida hyvin, eli esim. halu tehdä säännöllisesti Kehoälyn harjoituksia ja kehittyä niissä, se pitää tulla ihmisestä itsestään. 


Tieteen näkemyksiä hermostoon

Nykyisen tieteellisen ymmärryksen mukaan muovautumiskyky ja alituinen muutos aivojen rakenteessa ja toiminnassa ovat aivojen perusominaisuuksia niin nuorilla kuin vanhoilla. Magneettiresonanssikuvauksella on osoitettu, että tehokas harjoittelu muovaa aivojen toimintaa. Kehoälyn hermostoa vahvistavat harjoitukset ovat aivojen muokkaamisen kuninkuuslaji. Tieteen tutkimukset osoittavat, että intensiivinen harjoittelu (eli tässä säännöllinen Kehoälyn harjoittelu) parantaa suoriutumista ja muovaa niin nuorten kuin iäkkäämpienkin aivotoimintaa. Kaikkia asiaan liittyviä toimintamekanismeja tiede ei vielä tunne, mutta selvää kuitenkin on, että harjoittelu, joka parantaa suoriutumista, muovaa myös aivojen toimintaa. 

Ihmiset oppivat keskittymisen, kertaamisen, mieleen painamisen ja palauttamisen sekä yrityksen ja erehdyksen kautta. Tämä koskee kaikkien Kehoälyyn liittyvien taitojen, eli esim. motoristen taitojen, ajattelun, mietiskelyn ja meditoinnin, hermoston vahvistamiseen liittyvien taitojen, elinvoiman tiedostamiseen ja vahvistamiseen liittyviin taitojen, sekä luovuuteen, päättelykykyyn ja sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvien taitojen oppimista. Oleellista on sopivan vasteen saaminen. Stressaavassa ympäristössä elävällä ihmisellä oppimiseen ja hermostoon liittyvää kuormitusta on syytä pitää hiukan pienempänä kuin Kehoälyn säännöllisen harjoittelun kautta rentoon ja elinvoimaiseen arkeen siirtyneellä henkilöllä. Tässä esiin nousevat kaikki viisaat ja ainutlaatuiset Kehoälyn harjoittelutavat ja erityisesti Kehoälyn Lempeän harjoittelun toimintatapa. 

 

Fyysisiä kemiallisia vaikutuksia

Kehoälyn harjoittelu vahvistaa harjoitteluun liittyvien hermoratojen ja aivoalueiden rakennetta ja toimintaa sekä muokkaa välittäjäaineiden vapautumista. Jos Kehoälyn säännöllinen harjoittelu vähenee tai keskeytyy usein, harjoittelulla ei ole samaa toivottavaa hermostoa vahvistavaa vaikutusta kuin säännöllisellä harjoittelulla. Aivoissa on hermoverkkoja, jotka osallistuvat mm. tarkkaavaisuuden ylläpitämiseen, liikkeiden suorittamiseen, sensorisen tiedon käsittelyyn ja tunteiden säätelyyn. Kehoälyn säännöllinen harjoittelu ja sen myötä vahvistunut hermosto edistää myös muihin asioihin liittyvää uuden oppimista. 

Heikosti toimivaan hermoverkkoon liittyvä taito jää puutteelliseksi, mikä voi näkyä esim. keskittymisongelmina, kömpelyytenä esim. urheilussa tai sosiaalisessa kanssakäymisessä, ongelmina tunteiden säätelyssä tai yleisemmin heikkona suoriutumisena työelämässä, harrastuksissa tai opiskelussa. Kehoälyn harjoittelun ansiosta hermoverkkojen toiminnan vahvistuminen puolestaan voi näkyä suoritusten helppoudessa ja uuden oppimisen keveydessä. Ja Kehoälyn harjoittelulla on tämän lisäksi runsaasti myös muita terveyshyötyjä. 

 

Aivojen neuroplastisuus Kehoälyssä

Kehoälyn harjoittelun erän selkeä ominaisuus on aivojen neuroplastisuuden vahvistaminen. Tieteellisessä mielessä neuroplastisuus tarkoittaa fyysisen biologisen objektin kykyä tulla fyysisesti muokatuksi. Aivojen kannalta se tarkoittaa sitä, että hermostolla on kyky reagoida sisäisiin ja ulkoisiin ärsykkeisiin järjestelemällä uudestaan sen rakenteen, yhteydet ja toiminnot. Aivot ovat plastiset eli ne muokkautuvat. Sen ovat osoittaneet useat validit tieteelliset tutkimukset. Aivojen plastisuutta esiintyy tieteen mukaan useilla hermoston alueilla ja Kehoälyn teorian mukaan plastisuutta ilmenee kaikkialla hermostossa sekä solutasolla. Plastisuutta on hermokudoksessa, neuroneissa, gliasoluissa, synapseissa. 

Kehoälyn harjoittelussa ja etenkin hermostoa vahvistavissa Kehoälyn harjoituksissa neuroplastisuus on avainosassa. Aivohermojen kehityksessä ja hermoston oikeanlaisessa toiminnassa plastisuus on avainasia. Aivot ja hermosto reagoi muuttuvaan ympäristöön, ikääntymiseen sekä kaikkiin sairauksiin. Kehoälyn harjoittelu auttaa neuroneita ottamaan uusia ominaisuuksia ja samalla varmistaa, että Kehoälyn harjoittelijalla on aina riittävästi keinoja pitää yllä ja vahvistaa uusia hermoyhteyksiä. 

 

Terveysmeditaatio hermoston vahvistamisessa

Onneksi aivoilla on vahva ja merkittävä taipumus sopeutua sen mukaisiksi, miten niitä käytetään. Kehoälyn harjoittelussa tätä käytetään tietoisesti hyväksi. Vaikka Kehoälyn harjoittelu on pääosin fyysistä lempeää toimintaa, vaikuttaa se myös tunteisiin ja mieleen liittyviin kokemukseen maailmasta. Parasympaattista hermostoa kannattaa hoitaa Kehoälyn harjoituksilla päivittäin, sillä se lisää hyvinvointia, tyytyväisyyttä ja hyvää oloa itsensä kanssa. 

Myös Terveysmeditaation ideana on nimenomaisesti tämän plastisuuden hyödyntäminen. Kehoälyn harjoitteluun kiinteästi liittyvässä Terveysmeditaatiossa pyritään oppimaan irtautumaan sopivassa määrin ulkomaailman ja piilotajunnan mielemme meille syöttämistä negatiivisista ajatuksista ja pääsemään samalla yhteyteen kirkkaampien syvempien hyvien sisäisten tarpeidemme kanssa. Kehoälyn mukaan ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja hyväntahtoinen olento. Sosiokulttuurisesti opitut uskomukset, arvot ja asenteet vaikuttavat vahvasti siihen, kuinka paljon negatiivisia tai positiivisia ajatuksia ja niistä syntyviä tunnetulkintoja mielessämme pyörii. Kehoälyn harjoittelu pyrkii positiivisen ajattelun tietoiseen vahvistamiseen. Se taas vahvistaa omalta osaltaan hermostoa. 

Terveysmeditaatio vahvistaa omalta osaltaan hermostoa. Samaan liittyy myös Kehoälyn syvärentoutus. Kun olemme läsnä ja havaitsemme ajatuksiamme ja tunteitamme sekä kehollisia tuntemuksiamme, mutta emme antaudu minkään niistä pauloihin, emme uppoa mihinkään niistä, vaan tarkastelemme niitä objektiivisemmassa kirkkaassa tietoisuuden tilassa. Tuo kirkas tietoisuuden tila on Kehoälyn mestaritasolla arjessa pääosin vallitseva mielentila. Tällöin fyysinen hyvinvointi yhdistyy vahvaan mielenterveyteen. Lisää näistä löytyy helposti Terveysmeditaation harjoitus- ja tietokirjasta. Kirjaa voi tilata minulta (Tapio Sippoin).

Täältä löydät lisää Kehoälyn pedagogiasta ja didaktiikasta. Täällä kerrotaan, millainen on tavallinen Kehoälyn harjoitus, ja täällä on huikan Kehoälyn tunneterapiasta. Lyhyitä luento- ja opetusvideoita löytyy täältä. 

Kehoälyn harjoitusten kehittäjä Tapio Sippoin antaa neuvoja Kehoälyn harjoittelusta. Tapio on tehnyt Kehoälyn harjoituksia yli 40 vuotta ja opettanut niitä yli 30 vuotta. Hänellä on laaja kokemus Kehoälyn opettamisesta hyvin erilaisissa tilanteissa oleville ihmisille. Kun haluat oppia Kehoälyä, ota rohkeasti yhteyttä Tapioon, puhelin 050 5328 528 ja sähköposti etunimi.sukunimi ät gmail.com. 

 

 

Kehoäly on henkinen, positiiviseen voimaantumiseen keskittyvä taidemuoto ja psykofyysinen taitolaji. Kehoäly tarkoittaa kehon ja mielen välistä kommunikaatiota, kehon sisäsyntyistä luonnollista taitoa pitää itsensä terveenä ja parantaa itsensä, sekä Kehoälyn harjoituksia, joilla kehitetään ja vahvistetaan kehon ja mielen välistä hyvää kommunikaatiota ja kehon kykyä parantaa itsensä.Kehoäly on myös erisnimi, jolla tarkalleen tarkoitetaan Tapio Sippoinin kehittämiä Kehoälyn harjoituksia ja Kehoäly® terapiaa. Näiden asioiden lisäksi Kehoäly® on rekisteröity ja vahvasti vakiintunut tavaramerkki. Kehoäly®, Terveysmeditaatio®, Body Intelligence® ja MindWellness® ovat rekisteröityjä vahvasti vakiintuneita tavaramerkkejä ja FreeFlow™, Body Integrity™, Vital Walk™ sekä Body IQ™ ovat vakiintuneita tavaramerkkejä. Näitä tavaramerkkejä on oikeus käyttää vain lisenssin omaavilla tahoilla.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Trending Articles