Ohjeet omaan käyttöön. Elävöittävän liikesarjan pitkä muoto vuodelta 1983. Toinen osa, Avaavat ja palauttavat liikkeet. Kaikissa Kehoälyn harjoitteluun liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä suoraan puoleeni: Tapio Sippoin.
Julkaisen nyt Elävöittävän liikesarjan harjoitusohjeet kolmessa osassa. Ohjeiden tarkoitus on avartaa hiukan, millaista Kehoälyn harjoittelu on. Elävöittävä liikesarja on ns. Kehoälyn harjoittelun alkeisharjoitusten alkeet. Kun osaat tehdä Elävöittävän liikesarjan noudattaen Kehoälyn harjoittelutapoja, on sinun mahdollista alkaa sujuvammin harjoitella Kehoälyn alkeis- ja perusharjoituksia.
Elävöittävän liikesarjan ensimmäinen osa eli Aktivointi löytyy täältä.
Kun opit Elävöittävän liikesarjan tässä perusmuodossa, pystyt oppimaan helpommin Kehoälyn perus- ja alkeisharjoituksia. Elävöittävä liikesarja on noin puoli prosenttia kaikista nykyisin olemassa olevista Kehoälyn harjoituksista. Elävöittävästä liikesarjasta on useita versioita; minimuoto, lyhyt muoto, pitkä muoto, senioreiden muoto, toipilaiden muoto, FreeFlow™ muoto, Body Integrity™ muoto, erityisesti hermostoa vahvistava ns. Traditionaalinen Kehoälyn harjoittelun muoto, Kehoälyn intervalliharjoittelun muoto, aktiiviseen rentoutukseen painottava muoto, sekä noin kolme kertaa Elävöittävän liikesarjan pitkää muotoa pidempi Kehoäly liikesarja. Nämä kaikki voidaan laskea Kehoälyn perusharjoituksiksi. Ne kun osaa, voi siirtyä jo varsinaiseen ns. tavalliseen ja edistyneeseen Kehoälyn harjoitteluun.
Elävöittävän liikesarja historia lyhyesti. Kehitin ensimmäisen version Elävöittävästä liikesarjasta 1980-luvun alussa. Julkisesti opetin Elävöittävää liikesarjaa ensimmäisen kerran vuonna 1983. Ohjasin judon ja aikidon harjoituksissa Elävöittävää liikesarjaa yleensä alkujumppana. Pari vuotta myöhemmin opetin Elävöittävää liikesarjaa myös Juko-ryu jujutsun harjoittelijoille. Homma muuttui varsin suosituksi 90-luvun puolivälissä. Tuolloin myös monia kiinalaisen lääketieteen, vaihtoehtolääketieteiden ja urheilun ammattilaisia kuului aktiivisesti Kehoälyn harjoittelijoiden joukkoon.
90-luvun lopulta alkaen Elävöittävän liikesarjan harjoittelijat ovat pääosin eri puolilla Suomea kansalais- ja työväenopistoissa harrastavat kurssilaiset, Helsingin seudulla Kehoälyn harjoitusryhmiin kuuluvat aktiivitreenaajat, joissakin firmoissa toimivat työkyvyn ylläpitoon keskittyvät ryhmät, sekä muutamissa Euroopan ja Aasian valtioissa erinäiset esim. tanssikoulujen ja taistelutaitokoulujen sisäiset ryhmät. Nykyisin Suomessa on muutama kymmenen aktiivisesti Elävöittävää liikesarjaa ja Kehoälyä harjoittavaa henkilöä ja harjoittelijoiden määrä on taas kasvussa, mutta ohjaajia on vielä liian vähän. Itseni lisäksi ei juuri nyt ole muita, joilla olisi päivitetty Kehoälyn ohjaajapätevyys ja -lisenssi.
Parhaiten Kehoälyn asiat oppii yksityisopetuksessa
Toki jokainen tajuaa heti, ettei näiden blogin ohjeiden avulla Elävöittävää liikesarjaa kunnolla opi ja kun nyt kiinnostuit Kehoälyn harjoittelusta, kannattaa sinun ottaa minuun suoraan yhteyttä ja pyytää yksityisopetusta, mukaan Kehoäly® terapiaan tai pääsyä Kehoälyn ohjaajakoulutukseen. Keväällä 2021 Kehoäly® terapiaan pääsee ilmaiseksi.
Kehoälyn harjoittelu on aina turvallista. Elävöittävän liikesarjan tekeminen, kuten kaikki muukin Kehoälyn harjoittelu on aina turvallista, koska Kehoälyn harjoitteluun kuuluvat erityisen vahvasti Kehoälyn harjoitustavat. Niitä noudatetaan aina Kehoälyn harjoittelussa. Vain noudattamalla Kehoälyn harjoitustapoja voi sanoa tekevänsä Kehoälyn harjoituksia. Jos joku väittää loukkaantuneensa Kehoälyn harjoituksissa, hän valehtelee ja todennäköisesti hän ei ole oivaltanut Kehoälystä paljoakaan, sillä Kehoälyn harjoitustavat ja niiden tarkka noudattaminen tekevät Kehoälyn harjoittelusta korostuneen turvallisia.
Kehoälyn harjoitustapojen ymmärtäminen ja noudattaminen, sekä siitä johtuva erityisen korostunut terveydellisyys on eräs merkittävimmistä tekijöistä, joka erottaa Kehoälyn harjoittelun mm. suurimmasta osasta urheilua ja muista länsimaisista ja itämaisista jumppakulttuureista.Kehoälyn harjoittelu on aina lempeää, iloista, rentoa, pehmeää ja turvallista, ja kaikki Kehoälyn harjoitukset tehdään aina riittävän kevyesti.
Elävöittävä liikesarja ja Kehoäly® terveysliikunnan idea
Kehoäly® terveysliikunnan ideana on hoitaa itseään riittävän usein ja kokonaisvaltaisesti.
Kehoäly® harjoitusten perusajatuksia on elinvoiman sujuva virtaus kehossa, joka yhdistää ihmisen sisäelimineen luonnon parantaviin voimiin, pysähtyneen energian pois päästäminen ja rentous, joka parantaa koko kehoa ja menee solutasolle asti.
Kehoäly® Elävöittävä liikesarja on monipuolinen ja tarkoitettu terveyden perushoidoksi. Se on Kehoäly® terveysliikuntaharjoittelun tärkein liikesarja, jota on opetettu jo vuodesta 1983. Se opitaan aivan ensiksi ja se myös sisältää pohjan kaikille muille harjoituksille.
Elävöittävä liikesarja palvelee omaa terveyttään hoitavan ihmisen tarpeita. Se ei vaadi suuria tiloja tai muita erityisolosuhteita. Vain tahtoa pitää huolta terveydestään.
Elävöittävän liikesarjan harjoittelemisesta
Ennen Elävöittävän liikesarjan harjoittelemista lue Kehoäly® terveysliikunnan harjoittelutavat.
Elävöittävää liikesarjaa voivat harjoittaa kaikenikäiset ja -kuntoiset ihmiset. Itse asiassa huonokuntoiset huomaavat siitä saatavan avun kaikkein nopeimmin. Esim. aineenvaihdunnan paraneminen voi olla hyvin nopeaa. Raskaana oleville naisille Elävöittävää liikesarjaa ei suositella.
Parhaiten sen oppii Kehoäly® peruskursseilla tai treeneissä. Kotiharjoittelu on kuitenkin tärkeää, sillä se kehittää terveyden lisäksi myös luonnetta. Elävöittävän liikesarjan terveysvaikutukset tulevat parhaiten esiin, jos sen tekee vähintään kolmena päivänä viikossa. Samana päivänä voi tehdä liikesarjan useamminkin, jos aikaa riittää.
Elävöittävä liikesarja jakautuu kolmeen osaan: Kehoäly® Aktivointi, Kehoäly® Avaaminen sekä Kehoäly® Rentoutus. Koko keho käydään läpi kolmella eri tavalla, mikä tekee sen kokonaisvaltaisesti terveyteen vaikuttavaksi. Treenatessa sitä voi käyttää lämmittelynä vaativampiin liikesarjoihin.
Ulkoa opittuna Elävöittävä liikesarja kestää vajaat puoli tuntia. Sen voi tehdä hitaammassa tai nopeammassa tempossa tilanteen mukaan. Elävöittävää liikesarjaa voi tehdä myös osina tai vähemmin toistoin. Sitä tai sen osia voi käyttää vaikkapa taukojumppana työpaikalla.
Harjoittelussa on hyvä ottaa huomioon vuorokaudenaika: illalla voi tehdä kevyemmin ja rauhallisemmin, aamulla taas nopeammin ja voimakkaammin. On myös hyvä kuunnella kehoaan ja tehdä vain sen verran kuin on hyväksi.
Mitkä tahansa vaatteet käyvät, kunhan ne ovat mukavat eivätkä kiristä. Jos on mahdollista valita, niin puuvilla tai muut luonnonkuidut ovat parhaat. Kelloista ja koruista voi harjoituksen ajaksi luopua samoin tiukoista tai korkeakorkoisista kengistä.
Kehoäly® Virtaava asento, Elävöittävän liikesarjan perusta
Elävöittävä liikesarja perustuu kokonaisuudessaan Kehoäly® Virtaavaan asentoon, rentoon seisoma-asentoon, johon aina palataan. Aluksi se voi tuntua vaikealta, koska se poikkeaa yleisesti totutuista asennoista. Virtaava asento on kuitenkin olennainen, se on jopa tärkeämpi kuin kaikki liikkeet yhteensä.
Virtaavassa asennossa sisäelimillä on mahdollisimman suuri tila ja myös ne voivat rentoutua siksi Virtaava asento on hyvin terveellinen. Kaikki sarjan liikkeet lähtevät tästä asennosta ellei toisin mainita. Liikkeiden aikana virtaavan asennon piirteet, kuten sekä selän jalkojen ja pään asento pysyvät periaatteessa koko ajan (niiltä osin jotka eivät osallistu liikkeeseen).
Liikesarjan lopuksi ja myös sen jaksojen välillä voi seisoa jonkin aikaa Virtaavassa asennossa ja tuntea kuinka elinvoima virtaa miellyttävästi.
Kehoälyn Virtaava asento seisten
Virtaava asento on rento ja elinvoimainen. Kun seisot siinä, olet harmoniassa maan vetovoiman kanssa, ja sisäelimet, aivot sekä hermosto saavat levätä ja palautua arjen rasituksesta. Virtaavan asennon avulla voit vapautua stressistä ja palauttaa kehossasi piilevän potentiaalisen Kehoälyn sille kuuluvaan arvoonsa.
Alussa Virtaava asento ja siinä pysyminen voi tuntua hauskan haastavalta. Se johtuu kehossa usein olevista jännitteistä ja virheellisistä kehon asennoista (eli parhaan elinvoimaisuuden kannalta huonosta/väärästä ryhdistä). Siksi Virtaava asento poikkeaa alussa usein ihmisten ”normaalista”, hyväksi hyväksi luulemastaan asennosta.
Virtaavan asennon ottaminen seisten:
Seiso jalat hartioiden leveydellä.
Aseta varpaat kohtisuoraan eteenpäin. Jalan keskilinja osoittaa suoraan eteen (eikä suinkaan isovarpaat).
Pidä kehon paino tasaisesti molemmilla jalkapohjilla. Kummassakin jalassa paino on yhtä paljon päkiällä ja kantapäällä, sekä yhtä paljon niin sisä- kuin ulkosyrjällä.
Olkapäät ja kätesi ovat rennot. Ne roikkuvat vapaasti kehon sivuilla.
Selkä on rentona suorassa, aivan kuin joku nostaisi sinua aukileesta. Saman aikaisesti jalkapohjasi uppoavat maahan ja selkärankasi venyy rennosti lisää pituuttaan.
Koko keho on täysin rento ja hengitys kulkee vapaasti.
Voit käsilläsi hytkyttää vatsaa, alaselkää ja pakaroita tunnustellen, että ne ovat rentoina. Voit myös rapsutella kehoa sieltä, mistä hyvästä tuntuu ja mistä haluat saada elinvoimasi enemmän liikkeelle, esim. päästä ja niskasta.
Elävöittävän liikesarjan liikkeiden toistomääristä ja suoritustavasta. Nämä ovat Elävöittävän liikesarjan pitkän muodon ohjeet. Annetut toistomäärät ovat eräänlaisia optimeja. Niitä voi soveltaa tilanteen mukaan, esim. vaihtamalla 21 seitsemään ja kolme yhteen. Periaatteessa on hyväksi, jos toistomäärät pidetään samoina koko harjoituksen ajan. Huom! Lyhyt Elävöittävä liikesarja sisältää selvästi vähemmän toistoja. Usein Kehoälyn peruskursseilla opetetaan Elävöittävä liikesarja lyhyessä muodossa.
Kun Elävöittävä liikesarja on opittu, se etenee yhtenäisesti.
Liikkeet alkavat vasemmalta puolelta koko harjoituksen ajan. Ts. jos on aloitettu taputtelemalla vasenta kättä, taputellaan ensin myös vasen kylki jne. Avaamiset ja rentoutukset aloitetaan myös samalta puolelta. Eteenpäin taivutukseen mennään ja siitä noustaan erityisen lempeästi ja pehmeästi, sekä yleensä aina jalat mahdollisimman suorina, mutta ei polvet lukittuina, selkä ja niska pyöreänä. Tämä toimintatapa venyttää meridiaaneja ja on siten hyväksi energiankierrolle.
Kehoäly® Elävöittävä liikesarja, osa 2, Avaaminen
Avaamisilla vapautetaan nivelet pysähtyneestä ja siksi elinvoimaa häiritsevästä haitallisesta energiasta. Sulkeminen (palauttaminen) pysäyttää liian energian poistumisen ja palauttaa normaalin olotilan. Siksi avaamiset tehdään aina ensin. Avaaminen tarkoittaa (ellei toisin sanota) pyöritysliikettä keskeltä ulospäin (niin kuin avaisi sylin) ja sulkeminen sisäänpäin 21 kertaa tai tilanteen mukaan vähemmän. Sulkemista tehdään yhtä monta kertaa kuin avaamistakin.
Lähdetään aina Virtaavasta asennosta. Liikkeet tehdään symmetrisesti molemmilla puolilla. Painon siirto jalalta toiselle tehdään Virtaavan asennon kautta. Käsien liikkeissä kädet eivät kosketa toisiinsa. Liikkeet ovat mahdollisimman laajat. Jalkaliikkeet kehittävät myös tasapainoa ja voimistavat nilkkaa. Aloitetaan lantiosta, siirrytään alaspäin. Sitten edetään selkä ja hartialinja, kädet ylhäältä alaspäin ja lopulta pää. Hengitys nenän kautta, normaali rauhallinen syvä hengitys ellei toisin mainita. Kunnon mukaan avaukset voi tehdä pienempinä tai isompina siten, että tasapaino säilyy mahdollisimman hyvänä.
Avaaminen: Lantiosta varpaisiin
34. Lantion avaus ja sulkeminen: lantion pyöritykset vaakatasossa, naiset ensin myötäpäivään, miehet vastapäivään. Seuraa suunnan vaihto. Pyöritykset voi tehdä kunnon mukaan - suurempina tai pienempinä, pää pysyy paikallaan koko ajan. 21 kertaa.
35. Lonkkanivelen avaus ja sulkeminen: nostetaan aloittavan puolen jalka ja pyöritetään sitä rennosti koukistettuna ulospäin, sitten sisäänpäin, molempia 21 kertaa. Vaihdetaan jalkaa. Pyöritykset voi tehdä suurempina tai pienempinä. Jos nivel lonksuu, on syytä mieluiten etsiä parempi liikerata.
36. Polvien avaus ja sulkeminen: kämmenpohjat kevyesti polvilumpioiden päällä. Molempia polvia pyöritetään yhtaikaa ensin ulospäin sitten sisäänpäin. Liikkeen pitää olla pienehkö. Polvet eivät mene varvaslinjan ulkopuolelle. 21 kertaa.
37. Nilkan vahvistus 1: painon siirto jalan sisäsivuille niin että ulkosyrjä nousee. 21 kertaa
38. Nilkan vahvistus 2: painon siirto jalan ulkosivuille niin että sisäsyrjä nousee. 21 kertaa.
39. Nilkan vahvistus 3: päkiöille nousu. 21 kertaa. Viimeisellä kerralla pidetään tasapainoa kauemmin.
40. Varpaiden levitys: jalat hyvin maassa, varpaita nostetaan ja levitetään. 21 kertaa
41. Nilkan avaus ja sulkeminen: paino yhdellä jalalla, aloittavan puolen jalkaa pyöritetään varpaat maassa. Polvi pyörittää, nilkka rentona, varpaat taipuvat. 21 kertaa. Lopuksi voi ojentaa nilkkaa voimakkaasti.
42. Varpaiden rullaus: paino yhdellä jalalla, aloittavan puolen jalan nilkka ojentuu ja maassa olevat varpaat taipuvat, sitten päkiä maahan ja varpaat ojentuvat. 21 kertaa. Viimeisellä kerralla jalkapöytä ojentuu voimakkaammin.
Avaaminen: Selkä ja hartiat
Näissä kahdessa avausliikkeessä on hengityksellä tärkeä osa. Hengityksen tulee olla luonnollista ja vaivatonta. Kumarrus ja hengityksen pidätys ajoitetaan niin, ettei hengitystä tarvitse stressata.
43. Selän avaus: polvet suoriksi lukittuina uloshengityksen aikana kumarrutaan selkä pyöreänä alas. Sisään hengitettäessä noustaan ylös selkä ja niska pyöreänä, pää viimeisenä. Olkavarret nousevat hartioiden tasolle ja kädet viedään yläkautta sivuille T-asentoon kämmenet ylöspäin. T-asennossa olkapäät ovat alhaalla, kädet osoittavat rennosti suoraan sivuille (ei eteen eikä taakse) noin sydämen korkeudella. Sormet suoristuvat ja ovat kiinni toisissaan. Hengitystä lempeästi pidättäen venytetään koko kättä sormia myöten. Liike tehdään 3 kertaa, se lopetetaan uloshengitykseen alas kumartuneena.
44. Hartialinjan avauksen valmistelu: jatketaan edellisestä liikkeestä alhaalta. Sisään hengittäen selkä pyöreänä ylös, kädet nostetaan sivulle siten että uloshengityksellä kyynärnivelet ja ranteet koukistuvat rennosti. Samoin polvet koukistuvat hiukan. Kämmenet osoittavat alaspäin. Asennon nimi on Leveä virtaava asento.
45. Hartialinjan avaus: sisäänhengityksellä polvet ojentuvat, kädet viedään hiukan yläkautta T-asentoon kämmenet ylöspäin kuten edellä. Hengityksen pidätys, kättä ja hartianseutua venytetään. 3 kertaa. Liike loppuu uloshengitykseen ja edellä kuvattuun rentoon koukistuneeseen asentoon.
46. Lopetus: sisäänhengityksellä lasketaan kädet alas ja sormet pyöreästi toisiaan kohti. Sitten uloshengityksellä alas rennoiksi. Olet taas tavallisessa Virtaavassa asennossa.
Avaaminen: Olkapäästä sormiin
Liikeradat mahdollisimman isot, kämmenet kääntyvät avatessa voimakkaasti ulospäin ja sulkiessa voimakkaasti sisäänpäin. Liikkeet tehdään kuitenkin lempeästi, rennosti ja pehmeästi, riittävän kevyesti (vertaa Kehoälyn Lempeän harjoittelun toimintatapa).
47. Olkanivelten avaus ja sulkeminen: käsivarsia pyörittäen mahdollisimman laajassa kaaressa etuyläkautta taaksepäin niin, että takaviistossa kämmen osoittaa ylöspäin. Pyöritykset eteenpäin siten, että hartianseutu venyy ja edessä kämmenselät osoittavat toisiinsa. 21 kertaa.
48. Kyynärnivelten avaus ja sulkeminen: kyynärvarsien pyöritys ulospäin kyynärpäät vartalon edessä, mahdollisimman iso liike, kämmenet sivuilla ylöspäin. Päinvastainen suunta, kyynärpäät ovat etäämpänä vartalosta, kämmenet keskellä alaspäin. 21 kertaa.
49. Ranteiden avaus ja sulkeminen: ranteiden mahdollisimman laajat pyöritykset ulospäin. Pyöritykset sisäänpäin siten, että käden ranne ja kämmenselkä venyvät. 21 kertaa.
50. Ranteiden ravistelu (rentouttaa pois edellisen liikkeen aiheuttaman jännityksen) 21 ravistusta.
51. Sormien hierominen: hierotaan alkavan vasemman käden tyvinivelestä kynteen päin molemmilta sivuilta ja samoin sormen alta ja päältä, kynnestä kiinni, puristus, veto, rentouttaminen ravistamalla ja nyppäys kynnen päästä. Aletaan pikkusormesta ja käydään lävitse kaikki sormet samalla tavalla. Sen jälkeen oikean käden sormet.
52. Käsien venyttäminen kämmenpohjat ylöspäin: sisään hengitettäessä kädet ristissä, kämmenpohjat ulospäin, kädet nostetaan etukautta venyttäen aukileen yläpuolelle. Jalat ovat suorina jalkapohja kokonaan maassa, voimakas venytys, uloshengitys ja sen aikana kädet alas. Sama tehdään kädet toisinpäin ristissä (toinen peukalo päällimmäisenä).
Avaaminen: Pää
53. Atlas-aksis -nivelen pyöritykset: aletaan hankaamalla hiukan aukiletta. Avaus: pään pyöritys ylimmästä nikamasta, naiset ensin myötäpäivään ja miehet vastapäivään. Sulkeminen tapahtuu päinvastaiseen suuntaan. Katse tähdätään kiintopisteeseen. Pieni liike, ikään kuin paino pyörisi narun päässä. 21 kertaa.
Kehoälyn harjoittelu, Kehoäly® terapia ja Terveysmeditaatio® sisältävät tiedon ja ymmärryksen sitä, että ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja hyvätahtoinen olento, jonka tietoinen toiminta pohjautuu mielekkääksi koetuille asioille, teoille ja toimintatavoille. Kaikki Kehoälyn harjoittelu käyttää tätä viisasta tietämystä ja ymmärrystä hyväkseen ja osin juuri sen vuoksi Kehoälyn säännöllinen harjoittelu hoitaa ja vahvistaa niin voimakkaasti mielenterveyttä ja esim. poistaa tehokkaasti stressiä.
Kehoäly ja sen harjoittelu perustuu konkreettisiin asioihin. Säännöllisesti tehdyn Terveysmeditaation ja Kehoälyn harjoittelun ansiosta terveyden kannalta negatiiviset uskomukset, (jotka ilmenevät kehossa tunnetasolla negatiivisesti latautuneina hermosoluina), alkavat hävitä, sillä niiden tilalle rakennetaan tietoisesti positiivisia hermovirityksiä. Näitä virityksiä voidaan myös kutsua hyviksi uskomuksiksi ja onnistuneiksi ongelmaratkaisuiksi. Samalla myös vahvistetaan fyysistä hermostoa. Kehoälyn harjoituksia, mm. NSB Formia ja Elävöittävää liikesarjaa, käytetään hermoston vahvistamisen täsmäharjoituksina.
Kehoälyn harjoittelun ja Terveysmeditaation avulla kehon monet omat kemikaalit alkavat vaikuttaa esim. traumaperäisiin negatiivisiin tunteisiin poistaen ja purkaen näitä negatiivisia tunteita. Samalla Kehoälyn harjoittelu tuottaa kehoon oksitosiinia, joka rentouttaa ja tuottaa hyvän olon tunnetta, dopamiinia, joka vahvistaa keskittymis- ja huomiokykyä, sekä serotoniinia, joka lisää rauhan ja onnen tunnetta. Säännöllisellä Kehoälyn harjoittelulla on hyvin monipuoliset positiiviset vaikutukset terveyteen.
Kehoäly tarkoittaa kehon ja mielen välistä kommunikaatiota, kehon sisäsyntyistä luonnollista taitoa pitää itsensä terveenä ja parantaa itsensä, sekä Kehoälyn harjoituksia, joilla kehitetään ja vahvistetaan kehon ja mielen välistä hyvää kommunikaatiota ja kehon kykyä parantaa itsensä.Kehoäly on myös erisnimi, jolla tarkalleen tarkoitetaan Tapio Sippoinin kehittämiä Kehoälyn harjoituksia ja Kehoäly® terapiaa. Näiden asioiden lisäksi Kehoäly® on rekisteröity ja vahvasti vakiintunut tavaramerkki. Kehoäly®, Terveysmeditaatio®, Body Intelligence® ja MindWellness® ovat rekisteröityjä vahvasti vakiintuneita tavaramerkkejä ja FreeFlow™, Body Integrity™, Vital Walk™ sekä Body IQ™ ovat vakiintuneita tavaramerkkejä. Näitä tavaramerkkejä on oikeus käyttää vain lisenssin omaavilla tahoilla.