Quantcast
Channel: Kehoeetikon terveysvinkit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Ari-Pekka Skarp: Mielen Laboratorio. Kirjan arvio.

$
0
0


Melko harvoin kirjoitan täällä kirjoista arvioita. Toisinaan tulee kuitenkin vastaan kirjoja, joiden asiasisältö vastaa hyvin paljon Kehoälyn harjoittelun ja Terveysmeditaation ymmärrystä. Eräs tällainen kirja on psykologi Ari-Pekka Skarpin kirjoittama Mielen Laboratorio -kirja. Kirjan on kustantanut basam Books ja sen ISBN on 978-952-7240-68-7

On virkistävää lukea korkeatasoista psykologian kirjallisuutta. Psykologi Ari-Pekka Skarp on onnistunut kirjoittamaan kirjan, jonka avulla Kehoälyn harjoittelija voi virkistäytyä psykologian parissa. Kirjan terve ja raikas kritiikki kaupallista "nyt-hetki" illuusiota kohtaan on erityisen hienoa ja arvokasta. Upeaa, että Skarp uskaltaa kirjoittaa tämän esiin. Suosittelen kirjaa kaikille tietoisuustaidoista ja kehomielitaidoista vakavasti kiinnostuneille. Kirja soveltuu myös erittäin hyvin Kehoälyn ja Terveysmeditaation harjoittelijoille.

Mielen Laboratorio -kirja nostaa myös taitavasti esiin tietoisuuden pohjimmiltaan sosiaalisen perustan. Terveysmeditaation ammattiopettajana tiedän, että kyseinen näkökulma on verrattain harvinainen, eikä sitä tapaa useinkaan akateemisessa tietoisuuden tutkimuksessa, eikä vanhoissa meditaatioperinteissä, kun taas Terveysmeditaatiossa ja Kehoälyn harjoittelussa tietoisuuden sosiaalisen perustan ymmärrys on rakentunut sulavasti sisään harjoitteluperinteeseen ja kulttuuriin. Ihmisten välinen vuorovaikutus ja sen tutkiminen ovatkin Skarpin kirjan keskiössä. Kirjassaan Ari-Pekka Skarp myös väittää, että tietoisuus ei sijaitse yksilöissä vaan vuorovaikutussuhteissa.

Kirjan rakenne on onnistuneesti käytännönläheinen. Mielen Laboratorio -kirja jakautuu kahteen aiheeseen. Ensimmäinen käsittelee tietoisuuden tutkimuksen teorioita ja toinen aihe sisältää harjoituksia. Nämä aiheet on kirjassa rakennettu vuororytmiin, niin että tiukan teorian jälkeen seuraa käsiteltyyn aiheeseen liittyviä harjoituksia. Halutessaan on helppoa jättää kirjan harjoitukset väliin ja lukea vain silkka tieteellinen asia.

Kehoälyä ja Terveysmeditaatiota harjoitellessa oppii, että ihminen on sosiaalinen situationisti, positionisti ja opportunisti. Samaa asiaa Skarp käsittelee reflektiivisen tietoisuuden termillä. Reflektiivinen tietoisuus tarkoittaa ihmisen kykyä tarkastella itseään ja muita. Tätä aihetta kirja ja kirjailija tutkii mielenkiintoisella tavalla ja kokoaa niistä oman kokonaisuutensa. Skarpin mukaan reflektiivinen tietoisuus erottaa ihmisen useimmista muista lajeista. Henkistä erottelukykyä vastaavaa tilaa Skarp kutsuu ”selkeäksi ymmärrykseksi”.

Kirja käsittelee ytimekkäästi myös tiedostamatonta mieltä ja ihmisen suhdetta siihen. Skarpin sanoin: ”Oikeastaan kaikkien tietoisuuden tutkimiseen tähtäävien harjoitusten tarkoitus on tuoda tietoisuuteen sitä, mitä emme vielä tiedosta.” Kirjan ajattelun mukaan kaikki sellainen, josta tulemme tietoisiksi, on jossain määrin hallittavissamme. Kirjailija Skarp kertoo omista unikokemuksistaan ja unien tutkimisen merkityksestä psykologiassa. Samalla hän tulee paljastaneeksi mindfulnessin ja tiedostamattoman tutkimisen väliseen suhteeseen liittyviä oleellisia ristiriitoja ja haasteita. Ei ole muodikasta uskaltaa kertoa, että mindfulness-harjoitukset voivat häiritä tiedostamattoman mielen tutkimista


Viisaita ja vahvoja rehellisiä ajatuksia

Skarp tuo kirjassaan esiin muutaman oleellisen kriittisen ajatuksen, joiden kohteena on aikamme meditaatiokulttuuri. Ari-Pekka Skarp paljastaa ”keisarin uudet vaatteet”. Erityisen ansiokasta on Skarpin kritiikki, joka kohdistuu mindfulness ja ”nyt-hetken” vääristyneeseen ymmärrykseen, tai paremmin sanottuna ymmärtämättömyyteen. Skarpin mukaan meditaatio ja tietoisuustaidot eivät ole mindfulnessia, vaan ”kyse on paljon laajemmasta filosofiasta, joka liittyy koko ihmisen olemassaolon, eksistenssin, oivaltavaan ymmärtämiseen”.

Mielen Laboratorion kenties tärkein huomio on kirjan lopussa. Ari-Pekka Skarp kirjoittaa: ”Mindfulnessia puolustetaan vetoamalla tieteellisiin tutkimuksiin, jotka ovat antaneet näyttöä harjoitusten positiivisista seurauksista. Tutkimustieto ei kuitenkaan anna tukea ajatukselle, että nämä hyödyt pohjautuisivat uskomusten mukaisiin mekanismeihin. Tutkimustulokset eivät tue ajatusta, että ”tämä hetki” on jonkinlainen henkisen hyvinvoinnin lähde. Tutkimukset eivät myöskään väitä, että inhimillinen kärsimys johtuu ”egosta” tai ”minästä”, josta pitäisi irrottautua. Nämä ovat markkinointiin, arvoihin ja uskonnollisiin vakaumuksiin pohjautuvia uskomuksia.”



Viewing all articles
Browse latest Browse all 267

Trending Articles