Quantcast
Channel: Kehoeetikon terveysvinkit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 268

Kehoäly ja liminaalitila

$
0
0


(Asiaan liittyviä blogikirjoituksia: Liminaalitila, Kehoälyn harjoittelu ja Terveysmeditaatio traumojen käsittelyssä, elämänkulun kriisit, traumat ja Kehoäly, trauman vaiheet, kommunikoida sisäisen kanssa ja kommunikoida ulkoisen kanssa)
 

 

Se tavallinen tieteellinen määrittely

Tavallisimmin ja tieteessä käsitteellä liminaali (englanniksi liminality, latinaksi limen eli ”kynnys”) tarkoitetaan kulttuuriantropologiassa siirtymäriitin (rite of passage) välivaihetta, jolloin rituaalin organisoiva yhteisö merkitsee osanottajien – joko yksilön tai ryhmän – sosiaalisessa asemassa ja/tai kulttuurisessa ja psykologisessa tilassa tapahtuvat muutokset. Teoria liminaalisuudesta ja sen erityisestä merkityksestä perinteisten yhteiskuntien sosiaalisessa elämässä perustuu näkemykseen kulttuurisista symboleista ja niiden tehtävästä ilmaista käyttäytymistä ohjaaviin yhteisöllisiin arvokategorioihin liittyviä sekä denotatiivisia että konnotatiivisia merkityspiirteitä. 

Rituaalit ovat vääjäämätön ja hyvinkin arkinen osa ihmisen elämää ja niillä on merkittävä vaikutus myös mielenterveyteen. Tapojen ja rituaalien välinen raja on häilyvä ja keveä. Rituaalin liminaalitilassa yhteisö on ikään kuin rajalla, eräänlaisella ”ei-kenenkään-maalla”, jossa kulttuuristen kategorioiden normatiivisuus on ikään kuin lakkautettu. Liminaalitilalle on tunnusomaista vapautuminen käyttäytymisnormeista ja kognitiivisista säännöistä. Liminaalitilassa osanottajien kulttuurista ja psykologista tilaa ilmennetään monimerkityksisin symbolein, jotka edustavat vastakohtaisia kategorioita. 


Kehoälyn liminaalitila

Kehoälyn terveysmenetelmässä ja Terveysmeditaatiossa liminaalitilalla tarkoitetaan henkilökohtaista psykofyysistä muutosta, joka vaikuttaa yksilön kykyyn aistia ja olla tietoinen Kehoälystään, ja joka saattaa vaikuttaa selvästi ja vahvasti yksilön terveydentilaan. Yleensä kyseessä on samalla merkittävä elämänmuutos. Jotta käsitteellä ”Kehoälyn liminaalitila” säilyy vahvempi ja toimiva merkitys, ei tavallisen arjen pikkuseikkoja lasketa Kehoälyn liminaalitilaksi. 

Kehoälyn perinteessä ja sen harjoittelijoiden parissa puhutaan hyvästä liminaalitilasta ja tiedostamattomasta liminaalitilasta. Kun henkilö on tietoinen omasta elämäntilanteestaan, Kehoälystään ja maailman muutoksien vaikutuksista itseensä, hänen on helppo saavuttaa ja pysyä hyvässä liminaalitilassa, jos ja kun elämänmuutoksia ja -kriisejä tulee. 

Kehoälyn hyvän liminaalitilan aikana Kehoälyn harjoittelija lisää aktiivisen Kehoälyn harjoittelunsa määrää, jotta pystyy parhaalla tavalla sopeutumaan ja toimimaan uudessa tilanteessa ja olemaan muutoksen prosessissa osallisena mieli tolkullisen kirkkaana. Hyvä liminaalitila ilmenee hyvänä terveytenä, kohtuullisena tasapanoisuutena ja hyvänlaisena valppautena, kykynä hoitaa itseään, sekä kykynä hakea hoitoa myös muualta, jos tarvetta ilmenee. 

Kehoälyn tiedostamaton liminaalitila tarkoittaa sitä, että kyseinen henkilö kieltäytyy ottamasta vastaan esimerkiksi muuttuneen elämäntilanteen aiheuttamia Kehoälyn psykofyysisiä (usein rajujakin) viestejä. Hoitamattomana Kehoälyn tiedostamaton liminaalitila ilmenee yleensä alussa stressinä, turhautuneisuutena, aggressiona, mielialan heittelyinä ja laskuna, sekä elämän mielekkyyden vähenemisenä. Hetken kuluttua, ennemmin tai myöhemmin, tiedostamaton liminaalitila ilmenee myös konkreettisina fyysisinä terveysongelmina. 

 

Havaitsemisen tärkeydestä

Liminaalitilojen havaitseminen ja myös niiden tiedostaminen jälkikäteen edesauttavat ja vahvistavat mielenterveyttä sekä parhaassa tapauksessa muokkaavat ihmistä viisaammaksi. Ihminen ja maailma muuttuvat koko ajan. On olemassa hyvää ja huonompaa muutosta. Hienoa olisi, jos ihminen muuttuisi koko ajan hyvään suuntaan. Sen varmistamiseksi ja tukemiseksi kannattaa tehdä aktiivisesti ja säännöllisesti Kehoälyn ja Terveysmeditaation harjoituksia. 

Ihmisen elämänkulku on johonkin asti ymmärrettävissä ja hänen tulevaisuus rajoitetusti ennustettavissa. Sen vuoksi voimme tarkkailla liminaalitilojamme hiukan helpommin. Tämän tiedon avulla voimme myös mahdollisesti muuttaa tulevaisuuttamme ja psykofyysistä terveysennustetta hyvään parhaaseen mahdolliseen suuntaan. Samalla itsetuntemus lisääntyy ja itsetunto voimistuu. Myös itsemyötätunto sekä elämän mielekkyys vahvistuvat.

Elämänkerrallinen yksilöllinen ymmärrys auttaa Terveysmeditaation harjoittajaa selvittämään itselleen mahdollisia fyysisiä ja psyykkisiä haasteita, joista harjoittaja on Terveysmeditaation avulla päässyt ja tullut tietoisiksi. Nämä haasteet vaikuttavat myös liminaalitiloihin ja niiden syntyyn. Tätä tietotaitoa ja ymmärrystä sovelletaan aktiivisesti Terveysmeditaation harjoittelussa. Elämänkerrallisen lähestymistavan käyttö Terveysmeditaatiossa psykofyysisen terveyden tukena sisältyy toiseen blogikirjoitukseen.


Vanhojen liminaalitilojen meditaation tekeminen

Kukin meistä tietää ja haluaa tiedostaa omia vanhoja liminaalitilojaan ja niitä seuranneita elämänvaiheita ja -kokemuksia vain itselleen sopivan määrän. Jos olet tietoinen vanhasta liminaalitilastasi, on sinulla jo sisäsyntyisesti olemassa ”eväät” käsitellä asiaa ja ammentaa siitä hyvää elämänviisautta. Omien aitojen tarpeiden havaitseminen ja kunnioittaminen saattaa joskus olla haastavaa ulkopuolisten, usein keskenään ristiriitaisten tarvevaatimusten paineessa. Jos koet, että ”muu maailma” ja ”muut ihmiset” vaativat sinulta asioita, joista haluat pysyä poissa, kannattaa ensin tehdä Terveysmeditaation Omien sisäisten tarpeiden meditaatio ja/tai Sisäisen eheyden meditaatio, sekä Neljän kyvyn meditaatio, ennen kuin alat tehdä tätä Vanhojen liminaalitilojen meditaatiota. Terveysmeditaation harjoitus- ja tietokirjassa opetetaan tämä Vanhojen liminaalitilojen meditaatiota erittäin tarkasti. Kirjaa voi ostaa Tapiolta.


Mistä saada apua ja oppia Kehoälyn harjoituksia?

Opetan Kehoälyä yksityisvalmennuksessa ja pienryhmissä. Pidän myös tilauksesta elämänkulun psykologian, elämänhallinnan taitoihin, sekä kehityskriisien ja traumatilanteiden käsittelyä opettavia seminaareja. Ota minuun suoraan yhteyttä. Yhteystietoni ovat:Tapio Sippoin, puhelin 050 5328 528, email etunimi.sukunimi @ gmail.com (tapio.sippoin @).

Kehoäly pitää sisällään käytännöllisen maailmankuvan kehoeettisestä ajattelusta ja toiminnasta. Älykäs keho toimii yhteistyössä mielen kanssa. Kehoäly on myös erisnimi, jolla tarkoitetaan Tapio Sippoinin kehittämiä Kehoälyn harjoituksia. Näiden asioiden lisäksi Kehoäly® on rekisteröity tavaramerkki. Kehoälyn harjoittelusta on julkaistu kolme Tapion kirjoittamaa kirjaa. Uusimmat ovat Kehoälyn salaisuudet - kehoetiikan ja Kehoälyn käsikirja (ISBN 978-952-67972-6-7) ja Terveysmeditaation harjoitus- ja tietokirja (ISBN 978-952-67972-9-8).

Kehoäly®, Terveysmeditaatio®, Body Intelligence® ja MindWellness® ovat Tapio Sippoinille rekisteröityjä tavaramerkkejä ja FreeFlow™, Body Integrity™ sekä Body IQ™ ovat Tapiolle vakiintuneita tavaramerkkejä. Näitä tavaramerkkejä on oikeus käyttää vain lisenssin omaavilla tahoilla.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 268

Trending Articles